Név:    
     
  Email cím:    
 
 
 
aktuális hírlevél
korábbi hírlevelek listája
   
    Orsi órái 2016-ban szünetelnek.

   


 

 

Napfény Salaktalanító Jógatáborok 2012. 1. félév időpontjai 
Gondolatok a méregtelenítésről 

 

 A RelaxYoga Stúdió Hírlevele 2. szám 

Kedves Orsi!
A RelaxYoga Stúdió 2. hírlevelét olvasod, melyben szeretnék megosztani Veled néhány gondolatot a méregtelenítésről, illetve az idei első jógatáborok időpontjait. A test, az elme és a lélek tisztítása olyan bő téma, amit nagyon hosszan lehet elemezgetni. Most gondolatébresztőként arról, hogy egyáltalán fontos-e a testet méregteleníteni. A következő részekben kicsit részletesebben írok majd néhány könnyű salaktalanító módszerről, hasznos zöldségekről, gyümölcsökről és gyógyteákról. Köszönöm, ha velem tartasz és ha a témában véleményed vagy kérdésed van, azt akár emailben, akár a blogomban megoszthatod illetve felteheted. Szeretettel: OrsiMéregtelenítés kontra salaktalanítás…? 1. rész
...avagy szükséges-e egyáltalán szervezetünket méregteleníteni?


  

Hurrá, ma beköszöntött a naptári tavasz! Végre úgy tűnik, elköszönt a tél és ennek mindannyian nagyon örülünk! Süt a nap, egyre hangosabban csicseregnek a madarak, érezni  a tavasz, a természet éledésének illatát a levegőben. Ahogy emelkedni kezd a hőmérséklet, a média azonnal ontani kezdi magából a különböző „méregtelenítő kúrákat”, böjti módszereket leíró cikkeket, anyagokat. Ennek egyfelől örülünk, mert nagyon fontos dolognak tartom felhívni a figyelmet a tudatos életvezetésre és a magunkra való odafigyelésre, másrészről azonban a dolog rengeteg kérdést is felvet. A laikus embert ugyanis, akinek sem ideje, sem inspirációja nincs arra, hogy a témával behatóbban foglalkozzon, nagyon könnyű megtéveszteni, összezavarni azokkal a különböző (sokszor szakember által nem ellenőrzött) méregtelenítési módszerekkel, amiket ilyenkor az életmód magazinokban olvashatunk (tisztelet a kivételnek). Alapos ismeretek és felkészülés nélkül gyakran az egészségre ártalmas is lehet, ha valaki szakember instrukciói vagy felügyelete nélkül méregtelenítő kúrába kezd. De vajon szükség van-e valóban testünk méregtelenítésére és mit is jelent valójában ez a fogalom? 
 

Azt általános ismereteinkből jól tudjuk, hogy valamiféle böjti időszak már évezredek óta része az emberiség életének. Például a Ramadan vagy a Húsvétot megelőző negyven napos böjt bár vallási eredetű, bizonyára nem ok nélkül lett része az adott vallásnak és vált népek, népcsoportok, emberek millióinak szokásává.

Egy kedves kardiológus orvos barátommal véget nem érő vitáik vannak e témában. Fiatal kora ellenére az orvos társadalom egyik kiemelkedő alakjának tartom, nemcsak elhivatottsága, hanem hihetetlenül alapos tudása miatt. Ő, bár fiatal orvos, képviseli azt a ma már sajnos ritkán tapasztalható gyógyítást, amit utoljára a nagypapámtól láttam, aki szakmájának nem csak egy területéhez értett, és aki nem csak az ember testével, hanem a lelkével is törődött. Na, ennyit orvos ismerősöm tömjénezéséről, most következik a kényes rész. Többszöri nekifutás után sem tudunk közös nevezőre jutni abban, hogy szükség van-e a test méregtelenítésére. Hogy közelebb kerüljünk a megoldáshoz, talán kezdjük az eszmefuttatást mindjárt magával a méregtelenítés szóval. Orvos barátom számára vörös posztó a ma oly sokat emlegetett és kicsit már divatossá is vált fogalmakat megemlíteni, mint a méregtelenítés, lúgosítás, elsavasodás. Szerinte testünk olyan tökéletes műszer, ami úgy lett megalkotva, hogy képes önmagát méregteleníteni. A lúgosítást szükségtelennek tartja, mert a megfelelő emésztéshez igenis szükség van a savasságra, másképp a gyomor nem tudná ellátni a feladatát. Jó, ezekben a kijelentésekben végül egyetértettünk. Mik akkor mégis a mérgek, vannak-e valóban a testünkben és ki kell-e őket űzni különböző sokszor megerőltető rituálékkal és rossz ízű löttyökkel…? Egyszóval, kell-e méregteleníteni?

Abban, azt hiszem mindannyian egyetértünk, hogy a technika hihetetlen sebességű fejlődése és az emberi telhetetlenségből fakadó materiális gyűjtögetés és profitorientáltság eredményeképpen rengeteg olyan szintetikus és mesterséges anyag került a termőföldbe, a levegőbe, az ételeinkbe, az italainkba, a ruháinkba, vagyis életterünk teljes spektrumába, amikkel a szervezetünknek erején felül, a természetes léttől már elszakadtan kell megbirkóznia. Sokat olvashatunk az ételeinkbe került adalékanyagokról, mesterséges ízfokozókról, színezékekről, tartósítószerekről, a bőrünkön keresztül felszívódó kozmetikumokban lévő kőolajszármazékokról és szintetikus anyagokról, amik nehezen kiüríthető és hasznos tápanyagot egyáltalán nem tartalmazó kémiai anyagokkal, nehézfémekkel terhelik a testünket. Ehhez jönnek az olyan konyhai eljárások, mint a mikrosütő és az agyon finomított, mesterségesen állományjavított, agyon főzött – sütött ételek, amikből a testünk megint csak nem tud megfelelő mennyiségben tápanyagokat hasznosítani. Egy idő után, ha túl sok a kemikália, a nehézfém, a feldolgozhatatlan vegyület, viszont kevés a tápanyag, a vitamin az ásványi anyag, a tiszta víz és az enzim a testünkben, amik szerveink egészséges működéséhez elengedhetetlenül szükségesek, vitathatatlanul felborul az egyensúly.

Nagyon sok ételről megoszlanak a vélemények, hogy vajon egészséges-e a fogyasztásuk, vagy nem. Margarin kontra vaj, növényi kontra állati eredetű zsírok illetve fehérjék, na és a sokat vitatott tehén tej.  Aztán a „mit mivel együnk és ne együnk” kérdéskör, aminek végeláthatatlan variációi, elfeledett ősi vagy épp felkapott, divatos irányzatairól olvashatunk, hallhatunk. Épp tegnap hallottam Antal Vali előadásán, hogy a zsíros kenyérrel (nem fehér kenyérrel) semmi baj nincs, ha jó sok hagymával esszük, mivel a hagyma segíti a zsír megfelelő lebontását. Persze, ezt sem érdemes túlzásba vinni. Nem vagyok kémikus vagy fizikus, de az elmúlt évek tapasztalataiból már tudom, hogy igenis felszabadulhatnak a belekben a sejtekre, szövetekre káros anyagok, amik bizonyos ételek együttes elfogyasztása során keletkeznek. Azt is megtapasztaltam, hogy milyen pozitív élettani hatása van annak, ha huzamosabb ideig csak élő, rostban gazdag ételeket eszem és hogyan érzem magam akkor, amikor túl sokat eszem egyik vagy másik típusú táplálékból, pl. húsból vagy tejtermékből. Én abban is biztos vagyok, és itt újra Antal Valit kell említsem, aki az egyik legismertebb éllovasa a tiszta, kemikália mentes életmódnak, hogy a mai civilizált, urbanista életmód nagyon sok káros anyaggal terheli a szervezetünket és nehezíti meg a kiválasztó szerveink, a máj és a vese tisztító munkáját. Mert hiába is lettünk mi tökéletesen megalkotva, ha megnehezítjük, sőt sokszor lehetetlenné tesszük szervezetünk számára az öntisztító folyamatok hibátlan működését.

Visszatérve az eredeti kérdésre, kell-e méregteleníteni, a választ nem akarom megadni. Mindenki gondolja végig saját életmódját, táplálkozási szokásait, de legfőképp azt, meg szokta-e figyelni, hogyan érzi magát a teste, milyen a közérzete, a vizelete, a széklete egy-egy étkezés után. Milyen gyakran betegeskedik, vannak-e állandó egészségügyi problémái. Mert bárminek is nevezhetjük a testünk tehermentesítését és tisztítását, a legfontosabb, ahol kezdenünk kell, az a tudatos élet. Mert képtelenség megmondani, hogy az időről-időre megjelenő és ideig-óráig felkapott táplálkozási irányzatok és diéták közül kinek mi jó és mi nem. Ahogy egyikünknek jól áll a piros szín, másikunknak nem, az étkezés is hasonló dolog; egyikünk szervezete ezt kedveli, a másikunké meg valami mást. Ha odafigyelünk magunkra, egyre tisztábban fogjuk érezni, mi a jó nekünk és mi nem. És ha tudatosabban választjuk ki kozmetikumainkat és élelmiszereinket, akkor idővel elérjük azt is, hogy a testünknek kevesebb káros anyaggal kell megküzdenie, így több energiája marad a megfelelő emésztésre, a fizikai vagy szellemi munkára vagy a szerelmi életre.

Az én tapasztalatom az, hogy testemnek az egészséges működéshez szüksége van arra, hogy időnként, egy évben legalább egyszer megtisztítsam azoktól a lerakódásoktól - és nevezhetjük ezeket akár (a szervezet számára) méreganyagoknak vagy salakanyagoknak – amiknek nincs keresnivalójuk a szervezetemben és amik valamilyen okból kifolyólag nem tudtak megfelelően kiürülni. Nekem az élőétel diéta vált be, ami nem kíván koplalást, a kúra alatt rengeteg rostot, vitamint, ásványi anyagot és enzimet viszek be vele a szervezetembe és így nemcsak tisztítom, hanem jól fel is töltöm a testem az egészséges működéséhez szükséges élő és jól hasznosítható tápanyagokkal. (Nem véletlenül lett az alapja a jóga táboraimnak ez a táplálkozási mód.) Egy kis alap ismeretanyaggal gyorsan elsajátíthatóak azok a trükkök és tippek, amelyek segítségével nagyon kreatívan és változatosan lehet rostban, vitaminokban és enzimekben gazdagon étkezni. A koplalós diétákat és méregtelenítő módszereket nem tartom jónak, hiszen a diéta során az amúgy is valamilyen hiányban szenvedő szervezettől még jobban megvonjuk az egészséges működéshez szükséges tápanyagokat. Így, ahelyett, hogy javítanánk, még tovább rontunk a helyzeten.

Még hatékonyabb lesz a tisztító kúránk, ha mellette valamilyen könnyű mozgást is végzünk, a legjobb, ha ezt a szabadban tesszük. A nagy séták a friss levegőn, könnyű kocogás amellett, hogy a fizikai síkon zajló tisztító folyamatokban segít, endorfint, boldogság hormonokat szabadít fel, amitől a kedvünk, a közérzetünk is sokkal jobb lesz.  A testünk tisztító folyamatait nagyon hatékonyan támogatják a jóga gyakorlatok, amelyekkel célzottan tudjuk serkenteni a kiválasztó szerveink működését, ami elengedhetetlenül szükséges a megfelelő és hatékony tisztításhoz. Közben a relaxáció és az elcsendesedés az egész testünket pihenteti, és amikor a testünk pihenő üzemmódban van, akkor tudnak az emésztési, a kiválasztó és anyagcsere folyamatok is megfelelően működni.

Most hagyom, hogy egy kicsit leülepedjenek az elolvasott gondolatok Benned, kedves Olvasóm. A következő részben szeretnék egy kicsit a lélek tisztításáról és annak fontosságáról is írni, illetve adok néhány olyan tisztító tippet, melyek könnyen beilleszthetőek a mindennapjainkba.
Ha a témával kapcsolatban kérdésed vagy hozzászólásod van, bátran írj a jogavalazelet@gmail.com email címre.
 

Napfény Salaktalanító Jógatáborok
Balatonmáriafürdőn
ÚJ IDŐPONTOK!

2012. május 11-13. (jelentkezési határidő: ápr. 30.)

2012. június 22-24. (jelentkezési határidő: jún. 14)

További részletekért kattints ide .

  

 
MEGÚJULT a RelaxYoga Stúdió honlapja! / Ra'yoka jóga exkluzívan a RelaxYoga Stúdióban!/ Kövekkel a zsebben...? Önismereti Nap./ ÁRVÁLTOZÁS!
Nem olvasható a levél?
Nyisd meg a böngésződben!

RelaxYoga Stúdió 2012/1. hírlevele

www.relaxyoga.hu"Ha nincs elég hitünk és képzelőerőnk ahhoz,
hogy a jót higgyük és lássuk,
nem is lesz részünk benne." (Yesudian)


 
Kedves Dávid!
Szeretettel köszöntelek a stúdió első hírlevelével és Égi Áldással kísért, szeretetteljes újévet kívánok Neked!
A hírlevélben a stúdió életével kapcsolatos hírekről és újdonságokról olvashatsz. 

ÁLLANDÓ ÓRÁINK:
2012-ben is folytatódnak a Ra'yoka jógaórák, mellyel Magyarországon kizárólag a mi stúdiónkban találkozhatsz. A Ra'yoka jóga - jelentése a "belső nap felragyogtatása" - a természetben, csakúgy, mint az emberben folytonasan  jelenlévő kettősséget hozza egyensúlyba, ezzel segítve megteremteni a testi-lelki harmóniát és egészséget. Nemcsak lelket, de a testet is formáló jóga irányzat, mellyel az izmok rugalmassá és erőssé válnak, helyreállítja és megtartja az emésztőrendszer és a gerinc egészségét. A Ra'yoka-ról bővebben itt olvashatsz.
Ra'yoka jóga órák hétfőn 11.00 és 19.00 illetve kedden 18.00 órakor.

Relaxjóga
óráinkon az idegrendszer kiegyensúlyozására és pihentetésére helyezzük a hangsúlyt. A 21. század elképesztő tempója és az a rengeteg stressz, amivel a ma emeberének meg kell küzdenie, komoly kihívások elé állítja az idegrendszert. Sokszor már csak akkor vesszük észre, hogy kimerült a testünk, amikor már fizikai tünetek jelzik, pedig az idegrendszer általában már jóval a tünetek megjelenése előtt elfáradt. A kimerült idegrendszer nagyon sok betegség - emésztőszervi, szív-és érrendszeri megbetegedések - okozója lehet. Bár azt gondolnánk, hogy az idegrendszert egy kis sporttal vagy olvassással pihentethetjük, valójában azonban ilyenkor sem pihen. Tökéletes feltöltődés és pihenés állapota jógával, relaxációval és meditációval érhető el. Ezt gyakoroljuk a relaxjóga órákon.
Relaxjóga óra: csütörtökön 19.00 órakor.

A kismama jóga órákról valamint a JógaSzülés - Tudatos Várandósság programról bővebben itt olvashatsz: www.jogaszules.info
A Kundalini Jógáról bővebben itt olvashatsz: www.kundalinijoga.info

 
AKTUALITÁSOK:

    

KÖVEKKEL A ZSEBBEN…?

Önismereti nap a RelaxYoga Stúdióban

Vezeti: Telkes Orsi és Gönczöl Judit

2012. január 21-én (szombaton) 9.00-17.00

  Mindannyian cipelünk a zsebeinkben köveket, amiket itt-ott felszedtünk vagy amiket esetleg mások tettek a zsebünkbe. De biztos, hogy cipelni akarjuk őket az újévben is? Nem lenne jobb könnyedén szökellve, felesleges terhektől mentesen, felszabadultan élni? Ha ezeket a sorokat olvasva a válasz benned is úgy hangzik, hogy „de igen, jobb lenne”, akkor gyere és szórjuk ki együtt a lépteinket nehézkessé és lassúvá tevő, és a lelki-szellemi felemelkedést megakadályozó köveket a zsebeinkből!
További információkat itt olvashatsz.

ÁRVÁLTOZÁS!
Sajnos emelkednek a közüzemi díjak, emiatt  2012. február 1-től a stúdió foglalkozásainak (Orsi óráinak) árai is megváltoznak.
Januárban a ra'yoka és relaxjóga órákra az alkalmak és a bérletek még a régi árakon vásárolhatók.
Az árak részletesen itt.

2012-ben is folytatódnak a 3. éve hatalmas szeretetnek és sikernek örvendő NAPFÉNY JÓGATÁBOROK nyers étkezéssel és sok jógával, melyek már sok ember életét formálták át és indították el az egészséges élet felé!
A tervezett időpontokról hamarosan olvashatsz a hírlevélben és a honlapon.

www.relaxyoga.hu
www.jogavalazelet.blogspot.com

 
Copyright © 2011 RelaxYoga Stúdió, All rights reserved.

Az alábbi levelet azért kaptad, mert feliratkoztál a RelaxYoga Stúdió Hírlevelére,vagy mert részt vettél a RelaxYoga Stúdió valamely programján. Amennyiben hírlevelünket a jövőben nem szeretnéd kapni, a hírlevél alján található linkre kattintva leíratkozhatsz.

Posta címünk:
RelaxYoga Stúdió
Logodi (Tábor) utca 19/b
Budapest 1012